Projekt u medijima

  Podijeli na facebooku

Nova TV: 'To je pionirski pothvat, jedini smo koji to tako rade', 24.5.2016.

Procjenjuje se da hrvatski hoteli bace oko 60 tona korištenih sapuna na godinu. No, u Splitu su prepoznali otpad kao vrijednost i došli na ideju kako ga reciklirati. U ovu pozitivnu priču su uključene i osobe s invaliditetom. Prvi sapuni već se proizvode, a sve se više hotela želi uključiti u projekt.

U pogonu za reciklažu radi osam osoba s invaliditetom. Educiraju se i novi iz Dubrovnika i Splita. Dosad je reciklirano oko 2.000 malih sapuna.

'Mehanički prvo očistimo taj površinski sloj i onda on nakon toga prolazi kroz dva stupnja sterilizacije. Nakon toga ide u strojeve na mljevenje da bi dobili opet gotov proizvod', pojašnjava voditelj pogona Nikola Baričić.

HRT vijesti: Prvi pogon za reciklažu otpadnog sapuna iz hotela, 17.3.2016.

Upotrebljeni proizvod, koji obično završi u smeću, glavna je sirovina novog industrijskog pogona u Solinu. Riječ je o prvom pogonu za reciklažu otpadnog sapuna iz hotela. Zapošljavat će isključivo osobe s invaliditetom. Pogon su financirali Vlada Republike Hrvatske  i Europski socijalni fond, uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Otpaci su vrijednost koje se ni najbogatije zemlje ne odriču - poručuje šest nositelja projekta.

RTL vijesti: Solin prvi u Europi - otvoren pogon za reciklažu hotelskog sapuna i ponovno korištenje, 17.3.2016.

Problem recikliranja otpada dobio je novu dimenziju otvaranjem prvog pogona u Europi za reciklažu sapuna u Solinu. Sirovina stiže iz hotela, a ekološki proizvod se ponovno vraća na tržište. Projekt je još važniji jer iza njega stoji mreža udruga osoba s invaliditetom pa je posao dobilo njih šestero.

TV mreža: Projekt "Odgovorno poslovanje čisti svijet!", mali pogon za reciklažu sapuna iz hotela, 17.3.2016.

Pogon je otvoren u Solinu, a u njemu će se djelomično potrošeni sapuni iz hotela sterilizirati i obrađivati, i zatim će se ti novi proizvodi ponovno usmjeravati u hotelski sektor. Šest osoba s invaliditetom našlo je posao na inovativnom projektu reciklaže sapuna u pogonu u Solinu kao plod pomno planiranog projekta "Odgovorno poslovanje čisti svijet!". Njime se podiže zapošljivost osoba s invaliditetom na tržištu rada, a istovremeno se uklanja otpad koji generira hotelijerski sektor, kao dio odgovora na globalni izazov očuvanja okoliša.

TV Jadran: Jedinstveni pogon za reciklažu sapuna otvoren je danas u Solinu, 17.3.2016.

Nositelj projekta je Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, a u pogonu se educiraju i zapošljavaju osobe s invaliditetom. Ideja je proizašla iz potrebe hotelijera da prate trendove uvođenja zelenog poslovanja kako bi postali konkurentniji; potrebe za reduciranjem stope nezaposlenosti, posebno niže obrazovanih i teško zapošljivih društvenih skupina; te potrebe za razvojem novih, tzv. zelenih zanimanja koja su u Hrvatskoj deficitarna.


Tiskani i digitalni mediji

  • In portal: Jedinstveni pogon za reciklažu sapuna koji zapošljava osobe s invaliditetom, 23.3.2016.

    Uspostavio se mali pogon za reciklažu sapuna iz hotela, svojevrstan radni centar koji educira osobe s invaliditetom za reciklažu sapuna i plasiranje novih proizvoda na tržište. Nositelj projekta je Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, a projekt provodi u partnerstvu sa Udrugom za rehabilitaciju i edukaciju 'Visoki jablani', Hotelom Park iz Splita, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Split, Kemijsko-tehnološkim fakultetom u Splitu, Umjetničkom akademijom u Splitu, Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna Vrata te Centrom za rehabilitaciju Josipovac. U suradnji su također još četiri splitska hotela: Hotel Luxe, Vestibul Palace, Radisson Blu i Atrium, te tvrtka Alca doo, vodeći distributer hotelske kozmetike. Pročitaj više...

  • Grad Solin: Otvaranje pogona za reciklažu sapuna u Solinu, 16.3.2016.

    Misija i vizija jest odgovorno poslovanje, ali prvenstveno i doprinos smanjenju nezaposlenosti osoba s invaliditetom i drugih teže zapošljivih skupina građana. Edukaciju za reciklažu, pakovanje, plasiranje sapuna na tržište te vođenje socijalnog poduzeća proći će 46 osoba s invaliditetom. Uspostavljena su 2 radna centra; jedan za reciklažu sapuna u Solinu, a drugi za pakovanje finalnih prizvoda u Dubrovniku, te je zaposleno 7 osoba s invaliditetom. Pročitaj više...